Tapetoi Itse

Kuinka tapetoin itse?

Tapetointi ei ole monimutkaista puuhaa, mutta tietyt perusasiat ja niksit on hyvä olla hallussa toimeen ryhtyessä. Olen koonnut tähän muutamia vinkkejä valmisteluun sekä itse tapetointityöhön. Tältä sivulta löydät lisäksi vielä muistilistan kauppareissua varten.

Osta tapettia mieluummin liian paljon kuin liian vähän

Projektia aloittaessa on hyvä olla kaikki mahdolliset tarvikkeet valmiina. Niistä tärkein on kuitenkin tapetti. Kannattaa aina mitoittaa tapetin tarve hieman yläkanttiin, sillä näin yhden vuodan töhrääntyminen ei ole maailmanloppu. Lisäksi on hyvä pitää pari palaa tapettia varalla, sillä niiden avulla voit paikata tapettia mahdollisen haverin sattuessa. Muista myös tarkistaa, että kaikissa tapeteissa on sama valmistus- ja painosnumero. Näin vältät ikävät sävyerot vuotien välillä.

Laske tarvittavien rullien lukumäärä mittaamalla huone ja jakamalla se tapettivuodan leveydellä. Yhdestä rullasta saat 3-4 vuotaa, riippuen huonekorkeudesta sekä mahdollisen kohdistuksen tarvitsemasta ekstrasta.

Tee pohjatyöt huolella

Jos tapetointikohteena ei ole juuri rakennettu, täysin siloinen seinä, kannattaa pohjatyöt tehdä huolella. Varaa seinän tasoittamiseen aikaa, jotta kitti ehtii kunnolla kuivua. Sama pätee vanhan tapetin poistamiseen – ole valmis kohtaamaan takaiskuja, äläkä mitoita aikataulua liian tiukaksi. Älä vaivaudu uskottelemaan itsellesi, että voit piilottaa seinän muhkurat ja kolot tapetilla.

Aloita tapetointi ikkunasta eli valosta päin

Merkitse paikka ensimmäiselle tapettivuodalle vatupassin tai luotilangan avulla. Muista käyttää liisteriä tasaisesti koko tapetin pinta-alalle, jotta vältyt tapetin ikävältä kuplimiselta. Levitä liisteriä myös aivan tapetin reunoille. Kiinnitä vuota niin, että se menee kattolistan yli. Tasoita aina keskeltä reunoille päin. Jos tapetin etiketissä ei muuta sanota, kiinnitä vuodat aina puskusaumaan eli reunat vastakkain.

Katkaise vuodat aina mattoveitsellä

Kun olet saanut vuodan seinälle ja tasoittanut kaikki mahdolliset ilmakuplat telalla tai tapettiharjalla, voit katkaista tapetin oikeaan pituuteen. Tee tämä aina mattoveitsellä – älä edes yritä kokeilla saksia! Muista poistaa pistorasioiden ja valokatkaisimien peitelevyt, ja levitä tapetti reikien päälle. Kun tapetti on levitetty, leikkaa aukot mattoveitsen avulla. Muista sitä ennen katkaista sähköt.

Muista tarkistaa, että tapetti tulee oikein päin

Muista aina ennen vuodan levittämistä tarkistaa, että tapetti on oikein päin. Ole huolellinen kuvioiden kohdistamisessa. Tee vuodista tarpeeksi pitkiä, jotta voit leikata niitä tarvittaessa sekä ylä- että alapäästä seinälle asettamisen jälkeen.

Ota rennosti äläkä hätiköi

Tapetointi vie aikaa, ja hätiköimällä saat aikaan vain tuhoa. Kohdista tapetti tarkasti heti, kun kiinnität sen yläosastaan seinään. Näin sinun ei tarvitse tuhlata aikaa korjausyrityksiin, jotka voivat aiheuttaa jopa tapetin repeytymistä.

Tapetoitsijan ostoslista

Ennen tapetoinnin aloittamista on hyvä tarkistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja tarvikkeet on ostettu. Tapetin lisäksi tarvitset muutaman muun komponentin onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Liisteri tai liima: tarkista tapettisi etiketistä, kiinnitetäänkö se liisterillä vai jollain muulla menetelmällä. Muista myös valmistaa liisteri hyvissä ajoin ennen tapetointia, jotta se ehtii tasoittua.
Tapetointipöytä: tapetointipöydän käyttäminen tekee tapetoinnista huomattavasti helpompaa. Jos et halua satsata kunnolliseen tapetointipöytään, voit ostaa kertakäyttöisen pahviversion. Tapettien liisteröinti lattialla on kammottavaa puuhaa, joten harkitse siihen ryhtymistä tarkoin.
Mattoveitsi: osta kunnollinen mattoveitsi. Tylsää terää käyttäessä saatat tuhota vaivalla asetellun ja kalliin vuodan kertaheitolla.
Harja tai lasta tasoitukseen: vuodan levittämisen jälkeen se tasoitetaan pehmeän harjan tai lastan avulla. Osta juuri tähän tarkoitukseen tehty harja, jotta et tuhoaisi uutta tapettiasi.
Siivousvälineet: liisteriä käsitellessä sotkua tulee välttämättä, joten varaa lähistölle rättejä sekä ämpärillinen vettä. Näin liisteritahrat on helppo siivota välittömästi, etkä vahingossa tule sotkeneeksi uutta tapettia väärältä puolelta.
Rentoa mieltä: jotta tapetoinnissa säilyisi kepeä ote, muista pitää taukoja ja rentoutua. Itse haluan upottaa välillä ajatukset johonkin aivan muuhun, ja usein löydänkin itseni pelaamasta kolikkopelejä MONEYSITE-sivulla. Näiden pelien parissa mieli virkistyy – varsinkin, jos Onnetar on myötäinen!

Tapetointi Kuningas © 2016 Frontier Theme