Yleisimmät ongelmat tapetoinnissa

Yleisimmät ongelmat tapetoinnissa

Tapetoinnissa eteen saattaa tupsahtaa mitä moninaisempia ongelmakohtia. Niistä yleisin, aikaa vievin ja kaikin puolin työläin on vanhan tapetin irrotus.

Joissain tapauksissa tapetti irtoaa seinästä vaivatta ja yhtenä suurena liuskana. Näin ainakin perimätieto kertoo! Tämä on kuitenkin harvinaista herkkua, varsinkin, jos saneerattava kohde on vanha, esimerkiksi rintamamiestalo.

Joskus tapetteja irrotellessa pääsee varsinaiselle aikamatkalle talon menneisiin vaiheisiin, ja saattaa siinä samalla saada oppitunnin eri vuosikymmenten väri- ja kuviotrendeistäkin. Sekä materiaaleista, mikä 1970-luvulle saapuessa ei ehkä ole ainoastaan ihastuttavaa. Reippaalla liimakerroksella seinään jyntätyt, kohokuvioiset vinyylitapetit kun eivät ole se helpoin vaihtoehto napata pois.

Vanhan tapetin poisto

Vanhan tapetin poisto on teoriassa yksinkertainen toimenpide. Levitä telalla runsaasti liisteriä tai tapetinpoistoainetta ja anna aineen vaikuttaa niin kauan, että tapetti on vettynyt. Jos tapettia on useita kerroksia, pitää tämä toimenpide toistaa niin monta kertaa, että jokainen kerros on saatu irrotettua.

Jos tapetti on vinyylitapettia, tulee ennen liisterin tai tapetinpoistoaineen levitystä siitä irrottaa muovipinta. Pesunkestävän tapetin pinta täytyy karhentaa, jotta aine pääsee imeytymään tapetin lävitse.

Kun tapetin pinta on vettynyt, aloita irrottaminen yläkulmasta. Parhaassa tapauksessa saat työnnettyä suuren muovilastan tapetin alle ja irrotettua sen avulla tapettivuodan kokonaan. Tee irrotus maltilla ja hitaasti, jolloin vältyt repäisemästä tapettia.

Alla maalaamaton kipsilevy?

Yksi ikävimmistä yllätyksistä tapettia poistaessa on alta löytyvä maalaamaton kipsilevy. Vaikka tapetti olisi laitettu kiinni pelkällä liisterillä, ei se lähde kipsilevystä enää millään ilveellä. Tai jos lähtee, se vaatii tuntikausien työtä metallilastan kanssa, kun tapettia irrotellaan postimerkin kokoisina paloina.

Tällaisessa tapauksessa paras vaihtoehto on asentaa tapetin päälle joko uusi kipsilevy tai tähän tarkoitukseen suunniteltu, paksu alustapetti. Kumpikaan vaihtoehto ei ole edullisimmasta päästä, mutta molempien avulla jäljestä tulee hyvä. Jos tapetti irtoaa jotenkuten sieltä täältä, on yksi vaihtoehto myös yrittää tasoittaa seinää ja sen jälkeen maalata se tähän tarkoitukseen tehdyllä pohjamaalilla.

Lämpöpatterin takaa tapetoiminen

Jos tapetoitavalla seinällä on lämpöpatteri, ei tapettia tarvitse ujuttaa koko patterin taakse. Riittää, että seinää tapetoidaan noin 15 sentin matka yläosasta ja sivusta siihen saakka, missä patterin kannakkeet alkavat. Jos haluat ujuttaa tapettia syvemmälle patterin taakse, voi sitä yrittää esimerkiksi teräksisen vaateripustimen avulla. Laita tapetti lepäämään ripustimen alaosaan ja töki vain menemään.

Vinon katon tai seinän tapetointi

Jos teet pintaremonttia vanhassa puutalossa, saatat löytää edestäsi hyvinkin vinoja seinärakenteita. Näiden tapetointi saattaa olla hieman kimuranttia. Tällaisessa tapauksessa ainoa vaihtoehto on aloittaa tapetointi normaalisti luotilangan avulla, jolloin ensimmäinen vuota tulee luotisuoraan. Jos tapetti menee nurkan yli esimerkiksi alakulmasta, leikkaa tapettiveitsellä ylimenevä osa huolellisesti pois heti tapetin asennuksen jälkeen. Käytä apuna vatupassia tai lankunpätkää. Älä leikkaa tapettia kuivana, sillä kun tapetti vettyy, se tulee muuttamaan kokoaan hivenen verran.

Jos katto on vino, toimi samalla ”leikkaa kosteana” -periaatteella. Helpoin vaihtoehto on, että lisäät kokonaisuuteen vetävän näköisen kattolistan – sen alle peittyy parinkin sentin korkeusheitto.

Saumojen asemointi

Tapetin saumaukseen löydät ohjeet tapetin etiketistä. Kutistumattomat tapetit voit asentaa tarkasti puskusaumaan eli niin, että saumojen väliin ei jää minkäänlaista rakoa. Nämä hivenen kalliimmat tapetit eivät siis muuta muotoaan vettyessään, joten saumaan ei tarvitse jättää pelivaraa.

Joskus tapetit asetellaan hivenen päällekkäin, jolloin mahdollinen kutistuminen ei aiheuta tapettien väliin ikävää rakoa. Tätä keinoa kokeillessa kannattaa muistaa, että valon tulee langeta saumasta poispäin. Jos tapettien väliin pääsee kuitenkin muodostumaan rako, voit kokeilla maalata tätä väliä tapetin värisellä maalilla pientä sivellintä käyttäen.

Tapetointi Kuningas © 2016 Frontier Theme