Tapetointi vai maalaus

Kumpi on parempi – tapetointi vai maalaus?

Kun haluat saada kotiisi uutta ilmettä, on seinien väripintojen uusiminen usein helppo ja yksinkertainen ratkaisu. Joskus riittää, että uusii vain yhden seinän värityksen – jo näin pienellä muutoksella koko huone saa aivan uuden säväyksen.

Saat seinään uuden värin kahden eri vaihtoehdon avulla: joko tapetoimalla tai maalaamalla pinnan. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa, ja molemmilla menetelmillä omat kannattajansa. Maalauksen ja tapetoinnin välillä valitessa on kuitenkin hyvä tietää muutama asia työn vaiheista sekä menetelmien sopivuudesta eri pinnoille. Erittelemme tällä sivulla molempia menetelmiä, ja tarkoituksena on saada tee se itse -remontoija löytämään juuri hänen tapaukselleen sopivan ratkaisun.

Tapetointi – sen edut ja edellytykset

Moni valitsee kodin seinäpinnoille tapetin maalaamisen sijasta. Ja miksipä ei – tapetteja on olemassa lukemattomia eri vaihtoehtoja. Väripaletti on loppumaton, kuvioita löydät 50-luvun retroilusta moderniin minimalismiin asti ja lisäksi saat valikoitavaksesi laajan skaalan erilaisia materiaaleja. Voit halutessasi pehmustaa seinäpinnat paksulla, jopa kangasmaisella tapetilla tai hankkia seinääsi hauskan, kiiltävän kohokuvion.
tapetointi-vai-maalaus
Tapetti on yleensä kuitenkin maalia hintavampi vaihtoehto, joskin tapettien hintahaitari on laaja. Voit halutessasi tehdä tapetoinnin hyvinkin edullisesti, mutta myös tapeteissa pätee yleismaailmallinen ”halvalla ei hyvää saa” -mentaliteetti. Varaudu siis laadukasta tapettia havitellessasi keventämään kukkaroasi.

Tapettia asentaessa suurin ongelma on yleensä vanhan tapetin poisto. Vanhan tapetin päälle voi toki myös tapetoida, mutta yleensä jälki ei ole silloin parasta mahdollista. Vaikka alustapetti olisi tiukasti seinässä kiinni, saattaa uuden tapetin takana oleva liisteri kostuttaa alla olevan tapetin niin, että molemmat tippuvat alas seinältä. Tämä ei siis ole mikään harvinainen kauhukuva, vaan hyvin tavanomainen tilanne. Ja vaikka vanha tapetti ei täysin irtoaisikaan, voi se alkaa kostumisen jälkeen ”kuplia”, ja uuden, hienon tapetin pinta näyttää huolellisesta tapetoinnista huolimatta epätasaiselle ja rumalle.

Toinen syy vanhan tapetin poistoon on, jos entinen tapetti on kuviollista tai tummasävyistä. Tällöin kuvio tai väri tulee näkymään uuden tapetin läpi.

Vanhan tapetin poissaanti voi kuitenkin osoittautua todella mutkikkaaksi, tästä lisää osiossa ”Yleisimmät ongelmat tapetoinnissa”.
Tapettipinta on usein lämpimämpi ja eläväisempi kuin maalipinta. Maalatessa pinta on yleensä myös täysin yksivärinen, vaikka toki maaliinkin kuvioita ja elävyyttä saa. Tapetointia varten seinän ei myöskään tarvitse olla täysin sileä ja kuopaton, eli pohjatöihin saattaa mennä vähemmän aikaa. Näin on varsinkin silloin, kun käytettävä tapetti on paksua. Ohut ja halpa paperitapetti paljastaa toki seinän pienetkin kuhmurat ja kolot, varsinkin, jos valo sattuu lankeamaan tapettipintaan sopivassa kulmassa.

Vai maalaisinko sittenkin?

Maalaaminen voi olla myös kätevä vaihtoehto, varsinkin jos kyseessä ovat isot seinän pinta-alat ja sisutus on modernia. Myös seinällä, jossa on paljon tauluja, kasviamppeleita tai muuta koristelua, on maalipinta hyvä vaihtoehto.

Maalaamisessa tulee ottaa huomioon, että maalattavan seinän tulee olla täydellisen tasainen. Jos seinällä on aikaisemmin ollut tiukasti kiinnitetty tapetti, saattaa tapetin poistamisen jälkeen olla todella iso työ saattaa seinä maalauskuntoon. Kaikki kolot on kitattava huolellisesti, seinä hiottava ja käsiteltävä vielä lopuksi pohjamaalilla.

Jos seinä on jo valmiiksi tasainen, on maalaus todennäköisesti helppo vaihtoehto. Esivalmisteluja hankaloittaa tosin, jos seinällä on ikkunoita tai ovia tai muita paikkoja, jotka täytyy suojata huolellisesti ennen maalaamista. Isot pinnat on helppo käsitellä nopeasti, mutta näiden yksityiskohtien suojaaminen ja maalaaminen voi viedä yllättävän paljon aikaa.

Maalipinta kestää tapettia paremmin, eli pienten lasten tai raisujen eläinten kanssa elävät saattavat kokea maalipinnan helpommaksi. Toki vesiliukoinen maalikaan ei mitä tahansa lotrausta kestä.

Maalipinta voi olla hieman tylsä ja kylmä, mutta halutessaan pintaa voi elävöittää erikoismaalauksilla tai boordeilla.
Lopputuloksena voimme siis todeta, että sekä maalauksessa että tapetoinnissa on omat puolensa. Pohdi, mitkä näistä edellä mainituista asioista vaikuttavat eniten sinuun ja tilanteeseesi.

Tapetointi Kuningas © 2016 Frontier Theme